Mennyibe kerül egy teljes webdesign szolgáltatás?
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Sokszor belefutok abba a kérdésbe, hogy valaki weboldalt akar, de nem tudja mennyibe fog kerülni. Miket tartalmaz a webdesign mint szolgáltatás?

Szeretném leszögezni, hogy ezek az én áraim. Lesz, aki ennél sokkal többet kér és lesz aki sokkal kevesebbet.

Alapok

Ha valaki nem hisz a sablon weboldal megoldásokban, vagy egyedi igényei vannak a designnal kapcsolatban, akkor általában egyedi árajánlatot adunk.

Magamból indulok ki és én az árajánlat előtt is szeretem tudni, hogy milyen “tól-ig” költségekkel kell majd számoljak. A hozzám hasonlóknak szeretnék most egy kis iránymutatást adni a költségekkel kapcsolatban.
Milyen fix és járulékos költségek vannak egy weboldal készítésekor? Erre szeretnék most rálátást adni, de remélem azoknak is hasznos lesz, akik nem most akarnak új üzleti weboldalt. 🙂

Az árak természetesen függenek az igényektől is! Egy egyszerűbb, kisebb oldal olcsóbb, egy dinamikus, pl. foglalási rendszerrel rendelkező oldal pedig drágább lesz.

És akkor vágjunk bele a lényegbe: webdesign

Ez a folyamat ügyfélszemmel szörnyen lassúnak tűnhet. Nem annyira mint a digitális termékfejlesztés, de azért sokat kell kommunikálni, hogy fenntartsuk az érdeklődést! Ezért én inkább sokat iterálok és kisebb részekre osztom a design munkafolyamatokat. Ezeket mindig átküldöm véleményezésre. Éppen ezért a folyamatos aktivitást az ügyfeleimtől is elvárom, csakúgy mint magamtól. 🤓

Ha a kezdeti igényfelméréssel megvagyunk, a munka a weboldal céljának meghatározásával kezdődik. Minden SEO, szövegírás, UX folyamat, webdesign eredmény ezen cél köré épül.

Hosting

Ha ügyfélszemmel gondolkodunk, akkor minden a tárhelyszolgáltató keresésével kezdődik. Fontos kérdés, mert a pénztermelő weboldalunk hátterét ők fogják biztosítani. Ezért én sose ajánlom, hogy ár szerint döntsünk. Sokkal fontosabb, hogy

  1. a rendelkezésre állás (valóban) legalább 99,99% legyen.
  2. Legyen megbízható, felkészült és gyors a supportjuk.
  3. Megbízható és minden funkcióval rendelkező adminnal rendelkezzenek

Ha ezek megvannak akkor jöhet, hogy technológiailag milyen szolgáltatásokra van szüksége a weboldalnak. Úgy gondolom, hogy 2020-ban a normális hosting egy alap oldalnál is kb 10-15.000 Ft körül van. Persze általánosítok és például a több email cím, több domain, biztonsági mentés stb. szolgáltatások mind feljebb tornázzák ezt az árat.

Ha érdekel, hogy én kinél vagyok:
Mhosting: ha ezt a linket használod engem is támogatsz! Köszönöm!
GeekBee: ha skálázható prémium tárhelyre van szükséged a Bitninja szerverszintű védelmével, akkor 20% kedvezményt tudok számodra biztosítani új weboldal esetén!

Wireframe és szövegírás

Design System és webdesign wireframe
Pexels

A weboldal szövegének megírása sarkalatos pont, mert igyekeznünk kell SEO szempontból is megfelelni az elvárásoknak. Komplexebb weboldalaknál ezért inkább profikra bízom és kiszervezem. Aminek a költsége erősen függ a weboldal méretétől, stílusától, többnyelvűségétől. Kb 80-180.000 Ft-tal számolhatunk néhány oldalas pl. tech témájú weboldalnál.

A szövegek meghatározásával együtt készülhet a drótváz is, ami a webdesign szerkezeti alapja lesz. Itt elképzelhető, hogy sokat kell iterálni az adott terveken. Ebben a fázisban ez nem is baj, inkább itt kell, hogy kibukjanak a szögek a zsákból, mert egy kész look&feel tervet vagy a kész oldalt már sokkal nehezebb átszerkeszteni. Igény szerint egybeköthetjük versenytárs / best practice kutatásokkal is, ha pontosabb képet szeretnénk kapni a piac stratégiájáról. Nagyjából számoljunk 50-70.000 Ft-tal.

Látványtervezés, webre optimalizált UI elemek és animációk

A munka egyik legnagyobb része a pontos kinézet megtervezése. Drága tud lenni, mert be kell ülni Starbucks-ba egy Macbook Pro-val…
Na jó nem 🙏

Mivel a design szakmából jöttem át a komplett (full-stack) webdesign területre, számomra ez a legkedvesebb munkafolyamat. A terveimben igyekszem mindig valami egyedi megoldást hozni. Jelenleg, amik nagyon mennek azok az animációk. Meg tudják dobni a design költségeket, mivel ki kell találni, le kell animálni és utána a böngészőnek is fogyasztható formában kell a weboldalunkba építeni.

Viszont az agyunkat arra kódolta az evolúció, hogy észlelje a mozgást és minél gyorsabban reagáljon rá. Ezért egy pár animációval pontosan oda tudjuk irányítani a user figyelmét ahová fontos. Erről egy korábbi cikkemben olvashattok!
Mindent egybevéve a design nagyobb falat és az ára kb. 120-220.000+ Ft-körül van. Ebben természetesen benne van a weboldalra felkerülő képek, videók és animációk optimalizálása, hogy technikai SEO oldalról is a legjobban megfeleljenek a követelményeknek.

Nem szabad elfelejteni, hogy néhány desktopon jól kinéző modul nem feltétlen használható ugyan úgy mobilon. Ezért ezeket a részeket mindenképp mobil verzióban is el kell készíteni.

A webdesign felépítése, weboldal optimalizáció

Pexels

A másik nagy falat a webdesign felhúzása. Ehhez WordPress-t és Elementor Pro-t használok + számos más pro plugint. Ezeknek a járulékos költségeiről később.
Jól bevált termékek és néhány betegséget leszámítva majdnem minden igénynek megfelelnek. Sokan félnek a WordPress megbízhatatlanságától és a security problémáktól, de amíg bizonyos kereteken belül mozgunk és nem nőjük ki magunkat, nem lesz gond velük.

Szerintem sok webfejlesztőnek – akik inkább a fejlesztői, marketinges irányból csöppentek ide – az a legnagyobb problémájuk, hogy a két fő komponense a szolgáltatásuknak külön kézen van. A designer készíti a designt, a fejlesztő húzza fel az oldalt.
Munkám során folyamatosan azt kapom visszajelzésként, hogy mennyivel agilisabb a munka úgy, hogy minden egy kézben fut össze. Hiszen nem 2 emberrel kell egyeztetni folyamatosan. Ha valamilyen fejlesztési gond van a designnal, akkor azonnal javítani tudom a látványterven és meg lehet beszélni a továbbiakat. Ugyan ez a helyzet a mobil verziós problémákkal is.

A design felhúzása persze csak az egyik oldala a fejlesztésnek. Van amikor egy egyszerű kontakt form kitöltése a weboldal célja, de ha dinamikus működésre van szükség, például egy foglalási rendszert összeállítani, akkor az meg fogja fűszerezni a fejlesztést.

Mindezeket egybevéve a design felhúzása optimalizálással kb. 250-350.000+ Ft-ra tehető.

Pluginok

Nem titok, hogy a WordPress pluginok nélkül nem sokat ér. Többnyire a plugin költségeket külön tüntetem fel, mint éves ismétlődő díj. A szükségeseket az ügyféllel megbeszéljük, kiválasztjuk és eredeti árnál sokkal kedvezőbben évente számlázom ki.

Amiket ajánlok: Elementor Pro, Yoast SEO Premium (vagy SEOpress PRO), JetElements, WP-Rocket, iThemes Security Pro és valamilyen komolyabb form kezelő. A legutóbbi akár Stripe fizetés beállításához is használható. Ha szükséges dinamikus tartalom akkor JetEngine. A csomagot később lehetséges bővíteni és redukálni is. Éves szinten igényektől függően 45-100.000 Ft lehet.

Szóval felépült az oldal és mehet a background check. Beállítani a SEO plugin működését, elvégezni az optimalizációt, bekötni a Tag Managert, Google Analytics-et, Search Console-t. Tesztelni a formok, pluginok működését és a page speed-et. Elkészülhet az első backup file. Analytics-ben goal-okat hozhatunk létre, bár ez már csak opcionális teendő. A felhúzás után ezekre óradíjtól függően 20-30.000+ Ft-körül lehet számolni.

Heatmap videó és A/B tesztelés

A design tesztelésére több megoldás is létezik. Az egyik, hogy több figyelmet fordítunk a felhasználók viselkedésére. A Hotjar segítségével például heatmapeket rögzíthetünk, amikből később következtetéseket vonhatunk le a userek mozgásáról, figyelméről. Az heatmappel legtöbbet validált funkciók:

  • Kattintás: “Vajon oda kattintanak-e ahova én akarom?”
  • Görgetés: “Legörgetnek-e az adott modulig?”

Saját használatra, 2000 látogatásig ingyenes, ezért mindenképp érdemes kipróbálni.

Hotjar

Ha többféle szöveget, gombot, modult akarunk kipróbálni a weboldalunkon, akkor az A/B tesztre van szükségünk. Létezik belőle prémium és ingyenes szolgáltatás is. A c segítségével ingyenesen próbálhatjuk ki, kezdésnek érdemes mondjuk H1 és gombszövegekkel kezdeni.

Google Optimize

A beállításuk nem több 1-2 óránál, a teszteket viszont érdemes pár hétig vagy hónapig futtatni, hogy legyen szemmel látható eredmény.

A vállalkozás

Természetesen, mint hithű keresztyén magyar állampolgár, ahhoz, hogy tevékenységünket törvényesen tudjuk végezni szükségünk van valamilyen vállalkozási formára. Ennek a fix költségeit bele kell kalkulálnuk az árainkba. Ezt én is megtettem. Sőt még biztonsági tartalékot is fel kell halmoznunk. Ha… beütne valami vírus és az ügyfelek lemondanák a munkákat… akkor se menjünk tönkre… 😉

Pinterest

Aztán még a vállalkozási költségekhez sorolnám az eszközköltségeket is, ami egyéni preferencia. Egy basic laptoppal is el lehet csörgedezni a webdesign szakmában. Nekem mondjuk meg van az a kattanásom, hogy ha munkaeszközről van szó akkor nem spórolok. A termékdesignt is szeretem, inspirációt tudok meríteni belőle a munkámhoz ezért szeretem letisztult, jó minőségű dolgokkal körülvenni magam. Nem titok, én az Apple termékeiben találtam meg ezt és teszteléshez (is) sok eszközöm van tőlük. Kisebb és nagyobb kijelzős iPhone, iPad, MacBook (a távoli munkavégzés szükséges) és iMac, ha szükség van a workstation erejére. Ez utóbbi azért főleg csak videók vágásánál elengedhetetlen.

Végszó

Szeretném leszögezni a cikk végén, hogy ezek az én áraim. Lesz, aki ennél sokkal többet kér és lesz aki sokkal kevesebbet. Az árak természetesen nagyban függenek az igényektől és a funkcióktól.

Egy weboldallal nem csak egy online megjelenést vásárolsz.

A közös munka nem ér véget a weboldal átadásával. Számíthatsz segítségemre logó és arculati elemek tervezésében, bemutató videó vágásában. Mivel senki sem tökéletes, előjöhet valamilyen hiba az oldalban, de problémák esetén is keress bátran. Egyedi havi csomagokat is biztosítok azoknak, akik nem akarnak bajlódni a karbantartással és a tartalomfeltöltéssel!

A következő cikkben kivesézem a Magyarországon is elérhető Stripe fizetést! 🤞


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Egyedi weboldal időpontfogaló rendszerrel

Automatizáld az időpontfogalalást, hogy te csak a fontos dolgokra figyelhess: az ügyfeleidre!
Uithings egyedi weboldal Online Időpontfoglalás

Miben segíthetek?