2021-es tervek
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nos először is boldog és sikerekben gazdag új évet kívánok minden eddigi ügyfelemnek és olvasómnak! 🙂🥂 Ti milyen terveket írtatok össze 2021-re?

Spoiler: Az első részben inkább pénzügyekről írok a második részben pedig tervekről.

Pandémia

2020 egy rendkívül érdekes év volt a COVID pandémia miatt. Rengeteg ember vesztette el a munkáját és rengeteg ember kényszerült bezárni vagy leépíteni a vállalkozását. Az USA-ban hatalmas tüske mutatja a munkanélküliség megugrását tavasztól:

Munkanélküliségi ráta USA
Economic Research FED

A részvénypiac is jelentősen beszakadt. Igaz, a jelentős az eléggé szubjektív. Akik több 10 éve vannak a piacon úgy érzik, hogy ez nem nagy beesés, viszont akik 3 – 1 évvel ezelőtt kezdték a tőzsdei befektetést, azoknak ez igen nagy sokk volt. A képen az S&P500 index alakulását látjuk:

Forrás: Yahoo Finance

Mindenesetre a részvényárak miatt sokaknak lecsökkent a portfólió értéke, ezzel akár veszélybe sodorva a megtakarításait. Viszont a beszakadás után extrém gyorsasággal állt vissza a piac a korábbi értékekre, sőt túl is szárnyalta azokat.

Hogy lehet ez?

A FEDnek és a többi központi banknak meg van az a hatalma, hogy a semmiből tud pénzt teremteni. Hogy? Egyszerűen felgyorsítják a pénznyomtatást és telepumpálják a gazdaságot pénzzel. Ez a monetáris politika aduásza. A következő ábrán a FED pénznyomtatását látjuk a 70-es évektől.

Economic Research FED

Jól látszik, hogy a 2008-as válságba is megnövekedett a nyomtatás, de idén extrém mértékben jelentkezett ez a hatás. Hogy mit okoz ez? Jó kérdés. Ha logikusan gondolkozunk, akkor baromira félhettek egy új válságtól ezért nem engedhették meg a nagy beszakadást. Szóval valószínűleg ez az inflációra lesz hatással.

Csak egy tanács üzleti énemnek

Hiszem, hogy az ember a hibákból tud a legtöbbet tanulni…mondjuk én inkább szeretek mások vagy a történelem hibáiból tanulni. Szerintem a mai világban a pénzügyi tudatosság és a felkészültség létfontosságú, mert a modern gazdaságok igencsak törékenyek. Olyanok, mint egy csúcson járatott verseny motor.

Hiszem azt is, hogy nem a befektetések kockázatosak, hanem a pénzügy felkészületlenség. Mivel nekem is vannak részvényeim, (magyar is, amerikai is, kínai is) nagyon fontosnak tartom, hogy képezzem magam ezen a téren. Nekem ez az év hatalmas tapasztalatot jelentett pénzügyi és üzleti téren. Ha kicsit utána olvasunk és tanulunk a történelemből, akkor láthatjuk, hogy általában válságokban cserélődik meg a pénz tulajdonlása. Az okospénz akkor vásárol, amikor vér folyik az utcákon (mondja Warren Buffett). Tudom ez lerágott csont, de nagy igazság.

Fun fact:

Buffett amúgy hatalmas tőzsdei guru, és a Berkshire Hathaway befektetési vállalat társtulajdonosa. Hozzáteszem voltak igazán spekulatív és szemét húzásai is…
Ezt csak azért írom le, mert piszkosul igénytelen az oldaluk 😀 https://www.berkshirehathaway.com
Szóval ha Buffett bácsi! Ha kell egy új oldal, tudod kit kell keresni 😉

Ezért, ha egy dolgot tudnék javasolni a 20 éves énemnek akkor ez lenne:

  • Nézd meg a Big Short és a Bennfentesek című filmet. Olvass el egy befektetésekről szóló könyvet. Olvass cikkeket, blogokat.
  • Számold ki mennyi pénzre van szükséged, hogy 6 hónapig meg tudj élni bevétel nélkül. Tedd ezt félre (pl. állampapírba) és ne nyúlj hozzá!
  • Ezután kezdj el valamibe befektetni kicsiben! (pl.: vegyél 1-2 Apple részvényt). Formáld át a pénzügyi szemléletedet. Gondolkodj hosszú távon és a kamatos kamatban!
  • Figyeld a változásokat! Azzal, hogy folyamatosan elemeztem és vásároltam a cégeket a márciusi “minirecesszióban” tök jó versenyelőnyre tettem szert.

Szóval a 2021-es tervek

Szerencsére pont egy olyan szektorban dolgozom, ahol annyira nem pusztított a vírushelyzet. Egy projekt lemondásom volt a pandémiára hivatkozva 2020-ban. Ezen kívül jelentősen sikerült növekedni mind üzlet szempontból mind a tőzsdei befektetésekben. Talán a legnagyobb dolog 2020-ban az volt, hogy eljegyeztem a páromat és ez hatalmas energiát adott/ad nekem a továbbiakban. Ezek miatt én elképesztően szerencsésnek és hálásnak mondhatom magam.

Nagy boldogsággal töltött el az is, hogy a Shoprenter.hu-val együttműködve sikerült az Év honlapja díjat bezsebeljük B2B kategóriában. Erről később mindenképp írni fogok egy esettanulmányt! 🤔

A 2021-es évemben a hangsúlyt egy cégalapításra fogom helyezni. Legszívesebben azonnal csinálnám, de ez persze még nem idén lesz, úgy érzem fel kell készüljek rá tudásban, tapasztalatban és mentalitásban.

Ebben az évben 5 fő dolgon lesz a hangsúly:

  1. Lesz egy kedves kis esküvőnk és elindulunk egy új úton.
  2. Szeretnék jobb és használhatóbb weboldalakat készíteni egyedi megoldásokkal. Legalább egy szakmai díjat megszerezni.
  3. Még tovább erősíteni a Service Design vonalat.
  4. Folytatni a Business design tanulmányaimat, amihez konkrét könyvtárat rendeztem be 2021-re… erről később 😅
  5. Tovább növelni a portfóliót és a “passzív” bevételeket.

Ezek mellett a következőket tervezem még:

  1. Elindult a @hackingdesign Instagram oldalam, ahol különböző felhasználói felülettel kapcsolatos szavazásokat teszek fel. El tudjátok majd dönteni, hogy a két verzió közül melyik szimpatikusabb számotokra és utána érkezik is az eredményhirdetés post formájában. Ezzel egy nemzetközi közösség építése a célom. Ha felmerül egy kérdésünk, akkor azonnal tudjak csinálni egy online gerillatesztet.
    Fontos: amíg nincs megfelelő felhasználói bázisom, addig a személyes instámra teszem ki a szavazós story-kat. Ezért még érdemes engem is bekövetni!
    Minden követésért rendkívül hálás vagyok! 🙏 🥰
  2. A tervek között szerepel az is, hogy csinálok egy dedikált oldalt a könyveknek, amiket elolvastam. Ennek nem az lesz a célja, hogy bemutassam röviden őket, csak közzé szeretném tenni, hogy mik azok a könyvek és módszertanok, amiket fontosnak tarok és amik mentén dolgozom.
  3. Szeretném tovább írni a blogomat. Akarok több szakmai és időközönként személyesebb hangvételű cikkeket is írni, hogy jobban megismerjetek!
  4. Szeretnék több szakmai kapcsolatot kiépíteni. Szóval ne fukarkodjatok az emailekkel és a kommentekkel LinkedIn-en! 🙂
  5. Szeretnék idén is egy Probono projektet csinálni. 2020-ban ez a Láthatatlan Iskola új weboldala volt.

Végszó

Remélem ti is tudtatok profitálni a 2020-as helyzetből.
Legyetek sokat a családotokkal és a barátaitokkal! Tervezzetek tudatosan és fejlődjetek a szakmátokban vagy szakmátokon kívül. Legyetek pénzügyileg felkészültek!
Legyetek nyitottak és kíváncsiak a világra, tanuljatok valami újat 2021-ben!

Üdv és sok sikert 2021-re!
Soma

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Egyedi weboldal időpontfogaló rendszerrel

Automatizáld az időpontfogalalást, hogy te csak a fontos dolgokra figyelhess: az ügyfeleidre!
Uithings egyedi weboldal Online Időpontfoglalás

Miben segíthetek?