Interaction Design Foundation UX képzésekről tömören
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Megleptem magam egy Interaction Design Foundation egy éves előfizetéssel. Hogy megérte-e az most kiderül! ????

Mi az IDF?

Interaction Design Foundation

Az Interaction Design Foundation egy nonprofit kezdeményezés. 2002-ben alapították Dániában acélból’????, hogy emeljék a designerek oktatásának minőségét.

Az IDF csapat számos szakmai kivállósággal ápol szoros kapcsolatot: pl. a Stanford és Cambridge egyetemek, ahonnan előadók jelennek meg oktató videókon, de olyanoktól is olvashatunk mint Don Norman és Clayton Christensen.

Miért?

Az előző postban kicsit kifakadtam a manapság elérhető UX képzések miatt. Szeretek új dolgokat tanulni és olvasni, egyrészt mert ezt az utat választottuk: az IT világa folyamatosan változik és nekünk lépést kell tartani vele. Mindig van egy plusz skill, amit megtanulhatsz, elsajátíthatsz és beépíthetsz a munkafolyamataidba.

Interaction Design Foundation képzés

Másrészt mert a tanulással biztosítod, hogy az agyad és a szellemed ne gyökösödjön be. Az új látásmódok és módszertanok elsajátítása segít a paradigmikus gondolkodás legyőzésében és úgymond.. kinyitja a világot. Sokkal befogadóbb lesz az ember.
Egy plusz személyiségbeli előnye is van a tanulásnak, bár ez már lehet inkább a következő szakaszra érvényes. Az új tudás kipróbálásakor valószínűleg nagyon sok kritikát kell majd kiértékelned. Lesznek olyanok, amiket nem igazán vesz figyelembe az ember, de lesznek olyan szakmailag fontos emberek, akiktől igen is megéri kritikát kapni és átgondolni azokat. Ez sokat segít az egónk lent tartásában. ???? Na kanyarodjunk vissza az eredeti témához!

Szóval rengeteg embertől hallottam vissza több UX-es csoportban is, hogy a különféle Udemys képzésekkel ellentétben az IDF-re tényleg érdemes előfizetni. Már korábban is olvastam tőlük publikus cikkeket, és valóban jónak, tartalmasnak találtam őket, így csak rávettem magam, hogy kifizessem azt az 1 éves 144 eurót. Vagyis… kevesebbet!

A rendszer

Akinek még diákja van 8€-t kell fizetnie egy hónapnyi tanulmányért. Ezért, ha jól emlékszem mindent meg kap, kivéve, hogy csupán 3 kurzusa lehet egyszerre aktív. Itt fontos, hogy igazolni kell a tanulói jogviszonyt. Hogy pontosan hogyan, azt nem tudom.

Én a 12€-ba kerülő pro csomagra fizettem elő. Egy kis trükkel sikerült az egy évből 3 hónapot ingyen megkapni. ????

Mivel nem találtam, hogy havonta lehet-e fizetni ezért írtam nekik egy bánkódó emailt, hogy ugyan miért nem találom a havi fizetési lehetőséget, mert azért mégis jó lenne úgymond kipróbálni, mit adnak a pénzemért.
Nos elmondták, hogy havonta sajnos nem lehet fizetni, egyben kell 1 évet, de hogy ne legyen kellemetlen kapok 3 hónapot ingyen. Meg amúgy is van egy 30 napos pénzvisszafizetési garanciájuk. Mondom jó, legyen, készséggel elfogadom!
Így hát IDF deák lettem és bele is vágtam a képzésekbe.

Jelenleg 3 kurzust vettem fel:

  1. Design Thinking
  2. UX Design
  3. UX Research

Ezek alapján tudok véleményt mondani. A képzések modellje elég egyszerűen megszokható. Vannak cikkek és vannak videó anyagok is a tanuláshoz. Én egy 70/30%-os arányra tenném az anyagok elosztását a cikkek javára. Általában 10-20 perces prezi vetítésből és beszédből áll egy videó session, de volt már, hogy 56 perces videót tettek fel.

Pont gyűjtögetés

Általában minden cikk és videó után van valamilyen kérdés, amire válaszolni kell és ezek alapján gyűjtöd a pontjaidat.

Kettő kérdéstípus van:

  1. Sima felelet választós 3-ból kell kiválasztani a jót. 1 – 3 pont
  2. Kifejtős hosszú vagy rövid válasz. 5 – 10 pont
    Az utóbbiakat elvileg elovassa egy tréner és belátása szerint adja a pontszámot, de én eddig mindig max pontszámot kaptam szóval vagy nagyon jó vagyok vagy mindig megadják a maxot, ha írtál valamit ????

Miért érdemes gyűjtögetni?

Természetesen ez nem muszáj. De ha a gamification nálad is működik, olyan virtuális oklevelet kapsz az IDF-től, amit később hozzá tudsz csapni a LinkedIn profilodhoz. Ezeknek 3 szintje van:

  1. Ha a max pontszám 70%-át teljesítettük, akkor megkapjuk az oklevelünket.
  2. Ha Elértük a 90%-ot akkor hozzá biggyesztenek egy “Top 10% Distinction” feliratot.
  3. Ha 100%-ot értünk el akkor pedig egy “Best in Class” feliratot.

Igazából semmit nem érnek, de jó buli gyűjtögetni.

Ár – érték arány

Ami eddig lejött a képzésekből az az, hogy sok nagyvállalati példa van. Sok idézetet használnak híresebb vezetőktől vagy designerektől. Némelyik fejezetben – főleg az eleje felé – azért itt is meg van a bullshit faktor, de ettől eltekintve az átadott tudás tényleg nagyon jó és sokrétű. Rengeteg képzésből választhatunk és Pro előfizetéssel akármennyit fel tudunk venni. A képzésekhez járnak különböző PDF templatek, sémák, amiket fel tudunk használni, vagy épp ezek alapján sajátot is készíthetünk. Pl. Persona template, User Interview template, customer journey, stb.

A szakmai cikkek és videók között van opcionálisan megcsinálható kontent is. Ilyenek pl a user peersona vagy a customer journey feladatok is.

Összességében…

…az IDF egy elég jól használható tudást biztosít számunkra havi 12€-ért. (Az ügyesebbeknek az ingyenes 3 hónappal 9€)
A kurzusok többsége itt is 0-ról kezd, ezért a tapasztaltabbaknak lehet, hogy unalmasab lesz a legtöbb kurzus eleje. Szerintem abszolút átvészelhető.

Mint minden megváltást ígérő online kurzust, úgy ezt is fenntartásokkal kell kezelni, nehogy feleslegesen fizessük ki a pénzt érte – bár 30 nap van meggondolni magunkat.

Megérte!

Interaction Design Foundation bullshit indicator

Illeszd be a roadmapodba is!

Nekünk az IT szakmában dolgozóknak kiemelten fontos, hogy mindig fejlesszük a tudásunkat és képben legyünk az új technológiákkal, módszerekkel, termékfejlesztési irányzatokkal. Tanulni mindig van mit, rengeteg anyag van a neten és néha el is veszünk benne vagy épp nem tudjuk mit kellene olvasni, gyakorolni. Ilyenkor csinálhatunk magunknak egy roadmapot, amibe felírjuk a céljainkat és visszavezetve a jelen állapotig megadunk mindenféle személyes fejlődési mérföldköveket. Én most készítem ezt, ha kész lesz mindenképp megosztom veletek! ????

Addig is, ha nem akarsz ilyenekkel időt tölteni, itt lesz a Product és UX Designer Roadmapom olvasgatni! Nagyon hasznos kis anyag junior és medior designereknek, érdemes átfutni!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Egyedi weboldal időpontfogaló rendszerrel

Automatizáld az időpontfogalalást, hogy te csak a fontos dolgokra figyelhess: az ügyfeleidre!
Uithings egyedi weboldal Online Időpontfoglalás

Miben segíthetek?